Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farklar Neler?

Zorunlu trafik sigortası ve kasko iki temel araç sigortası ürünüdür. Trafik sigortası zorunlu, kasko isteğe bağlı olarak yapılır ve ek teminatları da kapsar. Kasko ile trafik sigortası farkı temelde budur.

Trafik Sigortası Nedir ve Niçin Zorunludur?

Nasıl ki DASK, ev sahiplerinin zorunlu olarak yaptırmaları gereken bir sigorta ise trafik sigortası da öyle düşünülebilir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereği her araç sahibinin bu sigortayı yaptırması zorunludur. Zorunlu trafik sigortasının amacı, trafik kazası sonucunda karşı tarafa verilen hasarın bedeni ve maddi zararlarını güvence altına almaktır. Kaza nedeniyle üçüncü kişiyi ve aracını koruyan trafik sigortası her yıl yenilenmek zorundadır.

Trafik Sigortası Cezası Nedir?

Para cezası ile telafi edilemez. Trafik sigortası yenilemesinin yaptırılmadığı fark edildiğinde aracınız bağlanır ve trafiğe çıkmanız yasaklanır.

Trafik Sigortası Fiyatları Nasıl?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlediği trafik tavan fiyatlarına https://www.sbm.org.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. Araç sigorta fiyatları trafik sigortası basamak yapısına göre değişir. Bu basamaklar sürücülerin geçmiş dönemlerdeki performansına göre belirlenir.

Toplamda 7 basamak bulunan sistemde basamak atladıkça yani hasara neden olmadıkça indirim hakkı kazanırsınız. İlk kez trafiğe çıkacak sürücüler 4. basamaktan sisteme girer. Hasar kaydınızın olması basamak düşmenize, yani ödemeniz gereken araç sigortası fiyatlarında artışa yol açar.

Kasko Nedir?

Zorunlu trafik sigortası karşı tarafın hasarlarını teminat altına alırken, kasko sigortası kaza durumunda sizin aracınızı güvence altına alır. Kasko teminatları, aracınızın hasara uğraması, çalınması ve benzeri gibi durumları kapsar. Kasko bedeli de bu nedenle sigorta poliçenizin kapsamına göre değişir.

İsteğe bağlı bir araç sigortası olan kaskonun kapsamını siz belirleyebilirsiniz.